Tnsping error
DBAsupport.com Forums - Powered by vBulletin
Results 1 to 6 of 6

Thread: Tnsping error

  1. #1
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    IA USA
    Posts
    257

    Tnsping error

    DBAs,


    I was trying to use enterprise manager console 10g to manage my databases. But I always get the ORA-12541 TNS :no listener error.
    The listener is running actually.

    Then I used tnsping to see if I can access it. Also get the same error. My listener on sever is running on port 1627. But from the output of tnsping, the system automatically changed the port from 1527 to 1521, Please see the output from the tnsping

    tnsping ECQ2

    TNS Ping Utility for 32-bit Windows: Version 10.2.0.1.0 - Production on 27-JUN-2
    007 16:48:44

    Copyright (c) 1997, 2005, Oracle. All rights reserved.

    Used parameter files:
    C:\oracle\product\10.2.0\client\network\admin\sqlnet.ora

    Used HOSTNAME adapter to resolve the alias
    Attempting to contact (DESCRIPTION=(CONNECT_DATA=(SERVICE_NAME=ECQ2.ges.xxxxx
    .com))(ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(HOST=155.64.210.140)(PORT=1521)))
    TNS-12541: TNS:no listener

    Why did it use hostname adapter to resolve this? Why did it change the port to the default 1521?

    The listener.ora on server is as follows:
    =============================================================
    SID_LIST_ECQ2 =
    (SID_LIST =
    (SID_DESC =
    (GLOBAL_DBNAME = ECQ2.GES.XXXXX.COM)
    (ORACLE_HOME = /ECQ2/oh/1020)
    (SID_NAME = ECQ2)
    )
    )

    ECQ2 =
    (DESCRIPTION_LIST =
    (DESCRIPTION =
    (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = ecq2.ges.xxxxx.com)(PORT = 1527))
    )
    )
    ====================================================================

    The sqlnet.ora on my client is

    =================================================================
    SQLNET.AUTHENTICATION_SERVICES = (NTS)

    NAMES.DIRECTORY_PATH= (TNSNAMES, ONAMES, HOSTNAME)
    =====================================================================

    The tnsnames.ora on my client is

    =======================================================


    ECQ2_ecq2.ges.xxxxx.com =
    (DESCRIPTION =
    (ADDRESS_LIST =
    (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = ecq2.ges.xxxxx.com)(PORT = 1527))
    )
    (CONNECT_DATA =
    (SID = ECQ2)
    (SERVER = DEDICATED)
    )
    )
    ===========================================================

    Thanks,

    Lily

  2. #2
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    IA USA
    Posts
    257
    In my case, our SID is ECQ2, the global name is ECQ2.GES.XXXXX.COM
    the alias for the server is the same,
    It seems that it got confused.

    So how can I solve this without changing the sid and the server alias?


    Lily

  3. #3
    Join Date
    Apr 2001
    Location
    Bangalore, India
    Posts
    727
    You might got another tnsnames.ora file which still pointing to 1521 port. Search for a tnsnames.ora file and change the port.
    Thomas Saviour(royxavier@yahoo.com)
    Technical Lead (Databases)
    Thomson Reuters (Markets)

    http://ora600tom.wordpress.com/

  4. #4
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    IA USA
    Posts
    257
    Thanks for the reply.
    No, I don't have another copy of tnsnames.ora. Actually yesterday I also
    thought about this.

    From the output of tnsping, we can see

    Used HOSTNAME adapter to resolve the alias

    But it should use the TNSNAME to resolve the alias.

    Here, as I mentioned before that we use the same ecq2 as the SID and
    the alias of the unix box. This might confuse the tnsping utility.

    But how can I fix this?

    Lily

  5. #5
    Join Date
    Apr 2001
    Location
    Bangalore, India
    Posts
    727
    one possibility, see your Host Name and Connect string, both are same Just change your connect string name and try again.
    Last edited by Thomasps; 07-01-2007 at 03:32 AM.
    Thomas Saviour(royxavier@yahoo.com)
    Technical Lead (Databases)
    Thomson Reuters (Markets)

    http://ora600tom.wordpress.com/

  6. #6
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    İstanbul/Turkey
    Posts
    25
    in listener.ora,
    specify listener description first.

    ECQ2 =
    (DESCRIPTION_LIST =
    (DESCRIPTION =
    (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = ecq2.ges.xxxxx.com)(PORT = 1527))
    )
    )
    SID_LIST_ECQ2 =
    (SID_LIST =
    (SID_DESC =
    (GLOBAL_DBNAME = ECQ2.GES.XXXXX.COM)
    (ORACLE_HOME = /ECQ2/oh/1020)
    (SID_NAME = ECQ2)
    )
    )


    And also try specifying ip adress rather than hostname in your tns entry in your tnsnames.ora file.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


Click Here to Expand Forum to Full Width