Not connecting to oracle without specifying oracle_sid
DBAsupport.com Forums - Powered by vBulletin
Results 1 to 5 of 5

Thread: Not connecting to oracle without specifying oracle_sid

  1. #1
    Join Date
    Aug 2002
    Posts
    115

    Not connecting to oracle without specifying oracle_sid

    Hi,

    When I try to connect to the db directly..

    $sqlplus username/password

    it gives me......
    ERROR:
    ORA-01034: ORACLE not available
    ORA-27121: unable to determine size of shared memory segment
    SVR4 Error: 13: Permission denied

    But when I give
    $sqlplus username@oracle_sid/password

    Its getting connected.

    My oracle_sid has been set in by the env varibale.

    $echo $ORACLE_SID
    sid
    $

    Can anyone please tell me where the problem might be?

  2. #2
    Join Date
    May 2001
    Posts
    736

  3. #3
    Join Date
    Aug 2002
    Posts
    115
    Thanx akhadar..

    but I dont have access to metalink website...:-(..

    Would you please post the content?

    Thanx!

  4. #4
    Join Date
    May 2001
    Posts
    736
    So here it is

    Displayed below are the messages of the selected thread.

    Thread Status: Closed

    From: Edward Yuan 23-Aug-02 22:18
    Subject: ORA-27121 error when tried to use sqlplus to connect

    RDBMS Version: 9.0.1
    Operating System and Version: SunOS 5.7
    Error Number (if applicable): ORA-27121
    Product (i.e. SQL*Loader, Import, etc.):
    Product Version:

    ORA-27121 error when tried to use sqlplus to connect

    Hi,
    I have Oracle 9i installed on SunOS 5.7. As owner (oracle) logged in to the unix, I have no problem. But when I logged as other users on to the Unix, and tried to connect to the instance using Sqlplus, I got error as bellow:

    SQL*Plus: Release 9.0.1.0.0 - Production on Fri Aug 23 17:00:36 2002

    (c) Copyright 2001 Oracle Corporation. All rights reserved.

    Enter user-name: scott/tiger
    ERROR:
    ORA-01034: ORACLE not available
    ORA-27121: unable to determine size of shared memory segment
    SVR4 Error: 13: Permission denied

    I'm sure the ORACLE_HOME,ORACLE_SID,LD_... are setup well. And the SGA size is only 60M ( and tiny test database only).

    The OS permission for Sqlplus, Oracle etc. are fine.
    ocean$ ls -al sqlplus
    -rwxr-xr-x 1 oracle dba 936340 Jun 18 12:40 sqlplus
    ocean$ ls -al oracle
    -rwsr-s--x 1 oracle dba 46664820 Jun 18 12:42 oracle

    I've searched the Metalink but found nothing helpful.

    Thanks for any hints.



    Thanks.

    Edward.

    From: Seshagiri Rao Gangupantulu 26-Aug-02 15:57
    Subject: Re : ORA-27121 error when tried to use sqlplus to connect

    This is most trickest question to answer.
    1. Set umask for the other user 022
    2. Check the oratab file for the database names and check the case.

    Please verify the case of database running and the SID in oratab file.

    I am not sure of this.

    Thanks,

    Sesha

    From: Edward Yuan 26-Aug-02 18:40
    Subject: Re : ORA-27121 error when tried to use sqlplus to connect

    The instance name is TST9i, which is consistent in oratab, ORACLE_SID and running instance.

    $env
    ...
    ORACLE_SID=TST9i
    ...

    $cat /var/opt/oracle/oratab
    ...
    TST9i:/opt/oracle/product/9.0.1:N
    ocean.oracle > ps -ef |grep TST
    oracle 15652 1 0 Aug 23 ? 0:00 ora_pmon_TST9i
    oracle 15660 1 0 Aug 23 ? 0:20 ora_smon_TST9i
    oracle 15658 1 0 Aug 23 ? 5:02 ora_ckpt_TST9i
    oracle 27990 15747 0 13:28:26 pts/3 0:00 grep TST
    oracle 15664 1 0 Aug 23 ? 0:00 ora_s000_TST9i
    oracle 15654 1 0 Aug 23 ? 0:01 ora_dbw0_TST9i
    oracle 15670 1 0 Aug 23 ? 0:00 ora_d002_TST9i
    oracle 15662 1 0 Aug 23 ? 0:00 ora_reco_TST9i
    oracle 15656 1 0 Aug 23 ? 0:01 ora_lgwr_TST9i
    oracle 15668 1 0 Aug 23 ? 0:00 ora_d001_TST9i
    oracle 15666 1 0 Aug 23 ? 0:00 ora_d000_TST9i



    Thanks.

    Edward.

    From: Edward Yuan 26-Aug-02 18:59
    Subject: Re : Re : ORA-27121 error when tried to use sqlplus to connect

    New finding:

    I can connect to the database if I unset the ORACLE_SID and use sqlplus scott/tiger@TST9i, or sqlplus scott/tiger with TWO_TASK set to TST9i. It's strange that the ORACLE_SID doesn't work. I'm on local server!!

    And, with this same local normal unix userid ( not oracle owner), I CAN connect to an 8.1.7 local test database with ORACLE_SID setup. So seems like the problem exists in 9.0.1 only.

    Any idea? Thx.



    Thanks.

    Edward.

    From: Seshagiri Rao Gangupantulu 26-Aug-02 19:17
    Subject: Re : ORA-27121 error when tried to use sqlplus to connect

    Can you please export ORACLE_SID, ORACLE_HOME, ORACLE_PATH, PATH to include ORACLE_HOME/bin, TNS_ADMIN to $ORACLE_HOME/network/admin for Oracle 9i database in .profile or at the command prompt and try the operation.

    I suspect the environment variables setup for the user is the culprit here and not Oracle 9i.

    Please create two scripts by including one set up of above variables for Oracle 8i and other for Oracle 9i and execute each of the specific script to connect to Oracle.

    I think for Oracle 8i, for the user, it is already setup through .profile but not the case with Oracle 9i.

    Thanks,

    Sesha

    From: Edward Yuan 26-Aug-02 21:10
    Subject: Re : ORA-27121 error when tried to use sqlplus to connect

    No luck here. The environment variables are properly setup.

    ocean$ cat .901.env
    export ORACLE_BASE=/opt/oracle
    export ORACLE_HOME=${ORACLE_BASE}/product/9.0.1
    export LD_LIBRARY_PATH=${ORACLE_HOME}/lib:${LD_LIBRARY_PATH}
    export PATH=${ORACLE_HOME}/bin:${PATH}:${ORACLE_BASE}/product/oem21/bin:/usr/local/apache/bin
    export CLASSPATH=$ORACLE_HOME/lib/servlet.jar:$ORACLE_HOME/jdbc/lib/classes12.zip:.
    export ORACLE_SID=TST9i

    ocean$ cat .817.env
    export ORACLE_BASE=/opt/oracle
    export ORACLE_HOME=${ORACLE_BASE}/product/8.1.7
    export LD_LIBRARY_PATH=${ORACLE_HOME}/lib:${LD_LIBRARY_PATH}
    export PATH=${ORACLE_HOME}/bin:${PATH}:${ORACLE_BASE}/oem21/bin:/usr/local/apache/bin
    export ORACLE_SID=JTST
    export CLASSPATH=$ORACLE_HOME/lib/servlet.jar:$ORACLE_HOME/jdbc/lib/classes12.zip:.


    And they are the same scripts as the ones used by the oracle owner user id.



    Thanks.

    Edward.

    From: Oracle, Chandrasekhar Madathil 27-Aug-02 08:49
    Subject: Re : ORA-27121 error when tried to use sqlplus to connect

    Hi,

    Please see that the filesystem /opt/oracle has been mounted with setuid enabled. I think you can
    get this information from /etc/mnttab file. Please get in touch with the system admin and confirm the same ..

    Thanks,
    Chandra
    @OSS



    From: Edward Yuan 27-Aug-02 15:26
    Subject: Re : ORA-27121 error when tried to use sqlplus to connect

    Hi,

    The oracle ( the executable file under $ORACLE_HOME/bin) shown above is setuid enabled. The /opt filesystem is not. See bellow cut from /etc/mnttab file:
    /dev/md/dsk/d3 /var ufs rw,suid,dev=1540003,largefiles 1026770080
    /dev/md/dsk/d4 /opt ufs largefiles,dev=1540004 1026770122

    The Oracle 8i works fine. I used the same unix userid (oracle) to install both 8i and 9i ( in /opt/oracle/product/8.1.7 and /opt/oracle/product/9.0.1 respectively ). So there should not be problem there.



    Thanks.

    Edward.

    From: Oracle, Chandrasekhar Madathil 28-Aug-02 14:33
    Subject: Re : ORA-27121 error when tried to use sqlplus to connect

    Hi,

    I am not sure why it is working fine in 8i. But you need to mount the filesystem with setuid enabled.
    So please unmount /opt and mount it with setuid enabled and see if that fixes the issue.

    If the issue does not resolve even after enabling setuid at filesyatem level, we need to take a truss output
    of sqlplus and analyze. In order to do this effectively, I would suggest you to log a TAR with Oracle Support
    and upload the details ...

    Thanks,
    Chandra
    @OSS



    From: Edward Yuan 28-Aug-02 21:45
    Subject: Re : ORA-27121 error when tried to use sqlplus to connect

    Super...
    You are right. After I have my system admin remount the file system without nosuid, everything works fine now. Thx.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2002
    Posts
    115
    Thanx akhadar....

    thanx a million!!:-D

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


Click Here to Expand Forum to Full Width