Unable to start Oracle instance
DBAsupport.com Forums - Powered by vBulletin
Results 1 to 10 of 10

Thread: Unable to start Oracle instance

  1. #1
    Join Date
    Jan 2002
    Posts
    26
    Hi,
    I cannot start Oracle instance (v. 8.1.7) on Linux (kernel 2.4.17).
    I have configured kernel parameters (shm & semaphores) acording to documentation but when I try to start DB I get these errors:
    ORA-24323: value not allowed
    ORA-03113: end-of-file on communication channel
    The same Oracle version works well on other machine with kernel 2.2.18.

  2. #2
    Join Date
    Jan 2002
    Posts
    59
    try playing by reducing of SGA sizing parameters and process parameter

  3. #3
    Join Date
    Apr 2001
    Posts
    108

    Unable to start the instance

    ORA-24323 is caused by a null or invalid value in the init.ora file for a mandatory parameter. At least that's what the error message states.
    Eric Hanson

    There are 10 types of people in the world:

    Those who understand binary and those who don't!

  4. #4
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Helsinki. Finland
    Posts
    3,938
    I have configured kernel parameters (shm & semaphores) acording to documentation but when I try to ...
    Did you solve the problem? If not post here the init.ora and let us know how many semaphores you have.


  5. #5
    Join Date
    Jan 2002
    Posts
    26
    ------ Semaphore Limits --------
    max number of arrays (SEMMNI) = 128
    max semaphores per array (SEMMSL) = 250
    max semaphores system wide (SEMMNS) = 32000
    max ops per semop call (SEMOPM) = 100
    semaphore max value (SEMVMX) = 32767

    ------ Shared Memory Limits --------
    max number of segments (SHMMNI) = 4096
    max seg size (kbytes) (SHMMAX) = 2097151
    max total shared memory (kbytes) = 8388608
    min seg size (bytes) (SHMMIN) = 1
    SHMSEG = 4096

    init.ora
    db_name=ESCT
    db_files = 128
    db_file_multiblock_read_count = 8
    db_block_buffers = 400
    db_block_lru_latches = 2
    shared_pool_size = 32M
    log_checkpoint_interval = 10000
    processes = 128
    job_queue_interval = 120
    db_block_size parallel_max_servers = 5
    log_buffer = 256000
    timed_statistics = true # if you want timed max_dump_file_size = 10240
    log_archive_dest = /services/db/pes/product/8.1.7/db/ESCT/arch/ log_archive_format = arch_ESC_%S.ARC
    open_cursors = 256
    session_cached_cursors = 32
    sort_area_size = 256000
    transactions_per_rollback_segment = 42
    control_files = (/services/db/pes/product/8.1.7/db/ESCT/dbs/ctrlESC1.ctl, /services/db/pes/product/8.1.7/db/ESCT/dbf/ctrlESC2.ctl, /services/db/pes/product/8.1.7/db/ESCT/ctl/ctrlESC3.ctl)
    background_dump_dest= /services/db/pes/admin/ESCT/bdump
    core_dump_dest = /services/db/pes/admin/ESCT/cdump
    user_dump_dest = /services/db/pes/admin/ESCT/udump

  6. #6
    Join Date
    Feb 2001
    Location
    Paris, France
    Posts
    809
    do you really have this precise line in your init.ora file or is it just a paste problem :

    db_block_size parallel_max_servers = 5

    if you have this line, then you'd better specify a value for db_block_size

  7. #7
    Join Date
    Jan 2002
    Posts
    26
    It was paste problem

    db_block_size = 8192
    parallel_max_servers = 5

  8. #8
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Helsinki. Finland
    Posts
    3,938
    Try to startup with the following changes:

    # db_block_lru_latches = 2 # you don't use keep or recycle pool
    shared_pool_size = 64M #32M too small shared pool might be the reason ofr 3113
    processes = 300 # 128 perhaps the processes are not enough?
    timed_statistics = false # true sometimes true causes 3113

  9. #9
    Join Date
    Jan 2002
    Posts
    26
    I have change the parameters:
    shared_pool_size = 200M
    processes = 300

    The problem is always the same. Shared memory segment is created but instace processes can't start.

  10. #10
    Join Date
    Mar 2001
    Posts
    29
    i got the same problem when i try to install ops option on linux (finally i quit ). pls also check that your library during installation is glib2.1 and relink your binary successfully.
    dino

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  



Click Here to Expand Forum to Full Width